ANDREW NEIL – FREAK

Muzikant, dichter en singer-songwriter: het staat allemaal op het Amerikaanse paspoort van de 31-jarige Andrew Neil Maternick uit Charlottesville, Virginia die zijn muzikale activiteiten uitvoert onder de naam ‘Andrew Neil’. De meeste van zijn liedjes heeft hij geschreven tijdens een drie jaar durend verblijf in een psychiatrische instelling waar hij al die tijd in behandeling was voor schizofrenie, depressies en een complex posttraumatisch stress-syndroom, allemaal ziekteverschijnselen die opdoken na een tragisch auto-ongeval in 2009 waar hij een zware hoofdblessure aan overhield.

De titel van zijn album “Freak” liegt er dan ook niet om, want in 2013 stak hij zijn jongere broer in de arm tijdens een psychotische aanval. Hij werd daar toen niet schuldig voor bevonden, maar hij moest zich wel laten opnemen in het ‘Western State Hospital’ in Virginia om zijn problematiek te laten behandelen. Daar schreef hij zo’n 70 liedjes waaruit hij en zijn vader er een aantal selecteerden om ze op het in 2017 uitgebrachte album “Code Purple” op te nemen, de enige plaat waarbij alle songs in een psychiatrische instelling werden geschreven.

In september 2018 bracht Andrew Neil dan zijn eerste studioalbum uit onder de titel “Merry Go Round” en het hier onder de loep genomen derde album “Freak” is daar amper één jaartje later de opvolger van. Daarop staan veertien nieuwe composities van deze muzikant die de albumtiteltrack helemaal vooraan op de tracklijst heeft geplaatst. De meeste nummers op deze plaat horen thuis in de categorieën folk en rock en ze worden gekenmerkt door vrij eenvoudige songteksten die vaak wel een heel specifieke betekenis hebben.

Dat Andrew Neil een fan is van grunge-legende Kurt Cobain en zijn band Nirvana kunnen we heel goed terughoren in een aantal nummers op deze plaat met o.a. de ballad “Hope”, het melodieuze “Overdose” en de optimistisch klinkende “Drum Song” als voorbeelden. Maar ook folkartiesten als Donovan, Elliot Smith of Nick Drake vormden belangrijke invloeden voor zijn werk als songschrijver. Daarvoor noteerden we songs als “Rain”, “Drunk Tonight” en “Kentucky Whiskey” als de meest representatieve nummers.

(valsam)

Artiest info
Website